XBR Summer Series - 3.den Manly Terry Hills

Malinko opožděný report z 3. dne seriálu XBR Summer Series, který se jel na mé australské "domácí" trati. Jelikož se na trati delší dobu pořádně nezapracovalo, tak než se zde mohli jet závody, tak bylo nutné provést malou generálku, o které jsem již v psal v minulých článcích. Nicméně to nebylo dost a těsně před samotný závodem proběhla velká brigáda, při které jsem upravili kompletně celý povrch trati a většinu odrazů a dopadů skoků. Dráha tak změnila vizáž a místo doposud klasické rudé barvy se přemenila v šedivou, lehce podobnou tomu, co jsme ne začátku loňské sezóny měli na naší trati v Bohnicích. Nicméně podstatný rozdíl byl v tom, že zde byla nanesena opravdu tenká vrstva cca 1cm posypu, která se do rudé hlíny zaválcovala.

Pojďme k závodu samotnému, který měl hned několik zajímavých vlastností. První z nich byla, že se jelo bez nášlapů. Důvodem bylo otestování, jak moc je kdo závislý na nášlapech a taky celý závod se nesl v trochu retro duchu. Pouze na zde byla vypsaná kategorie "HACK TO THE FUTURE & Johnny Chopper JURASSIC CLASSIC". V této kategorii jeli jezdci na kolech z roku 1986 a starší (podstatné komponenty jako rám, řidítka, brzdy, vidlice atd.). Poněvadž se jelo v týdnu (úterý), tak se závod jel jako noční. Tréninky začali okolo cca 17h. V tu dobu vrcholilo vedro a na dráze to pěkně připalovalo. Velkou změnou oproti předchozím 2 závodům bylo, že zde konečně prvně fungovali naplno bezdrátová čidla na kolech. Sice opět byly malé porodní bolesti, ale tentokrát se téměř vše rozběhlo na první pokus. Než začal samotný závod, tak proběhlo malé zpestření. Před první jízdou jsem si šel odskočit do keříků za startovním pahorkem. Krátce po mém návratu vidim jak ze stejného místa vychází týpek a v ruce nese asi tak 2,5m dlouhého hada! Chvilku jsem byl jak opařenej, neb mi došlo jak blízko jsem asi musel být... Proběhla menší demonstrace hada a poté už se rozjeli závody naplno. Ikdyž naplno to tak nebylo. Jak jsem již uvedl, zde se začíná od elitních jezdců a pokračuje se k mladším. Asi tak minutu po odjetí mé první jízdy (skončil jsem druhý), nám bylo oznámeno, že čidal přeci jen ještě nefungovala a že tedy nemají výsledky a musíme jet znova a to že hned. Jen pro dokreslení celé situace, tak tou dobou byly teploty stále hodně přes 30°C.

Vyškrábal jsem se tedy zpět na start a dal si repete, přičemž výsledeky byly totálně stejný jako v první jízdě - druhý místo. Po dojezdu jsem se totáolně koupal ve vlastním potu a byl v lehké agónii a další vývoj závodu jsem moc dobře neviděl. Druhá jízda ještě dopadla celkem dobře 3.místem, když předemnou jezdec hodil totální harakiri po té, co mu sklouzla noha ze šlapky. Obdobných "kuriózních" pádů bylo více. Přeci jen většina lidí je již výrazně zvyklá na nášlapy a při ostrém závodě noha z pedálu sklouzne lehce. I já si párkrát připomněl jaké to bylo dřív jezdit bez SPD a pár rovinek absolvoval s patama na pedálech ;-) Zejména při soubojích v zatáčkách byla dost znát snížená stabilita. Třetí jízda už byl totální propadák v podobě 6.místa. Začínající negativní vývoj závodu pro mě změnila pauza mezi jízdama a semifinálem. Zaprvé počasí se proměnilo v příjemně vlahou noc s jemným osvěžujícím vánkem. Pauza samotná byla hezky dlouhá, neboť se během ní odehrál koncert rockové skupiny a super vystoupení mažoretek, jenž bylo přerušeno exhibičním průběhem jednoho nejmenovaného elitního jezdce v helmě skrz poskakující mažoretky. Pikatnost tohoto manévru byla v tom, že krom té helmy na sobě jezdec neměl zhola nic ;-)

Jako obvykle sem v semifinále vysafoval venkovní dráhu,avšak po výtečném startu a následném rychlém zavření půlky osazenstva rampy jsem si to hnal do první zatáčky na 1.-2. místě vedle dalšího jezdce, bohužel pro mě, já byl ten na venku. Druhé místo jsem si v klidu pohlídal do cíle. Nevim jaký systém pro volbu dráhy zde maj, ale ve finále jsem si vybíral až jako šestý, a tak i přes druhé místo v semifinále jsem opět skončil v 6. dráze. Asi to ale bylo pro mě dobrý jako motivace, neb následný start stál za to a na první skoku jsem byl na prvním místě. Bohužel první rovinka je zde hodně rychlá a můj malý náskok ze startu nestačil k tomu, abych zavřel všechny a tak jsem z první zatáčky vyjel až na třetím místě. Každopádně třetí místo znamenalo můj první výdělek :-). V Championship men (elite men) vyhrál Luke Madill.

O jedno z několika zpestření závodu se postarala exibiční jízda sajdkár - speciálního bmx kolo s postranním vozíkem. Tyhle věcičky jezdily v 80.letech i u nás, ale pak zanikly. Zde také nejsou úplně obvyklé a závody se tu na nich rovněž už nejezdí.

Video:
Finale Men 14+ a Championship Men


Fotogalerie:
XBR Manly