Často kladené dotazy

Odkdy je možné jezdit bikros? Jak probíhají závody? Tyto a mnohé další otázky se pokouší zodpovědět následující článek.
  1. Od kolika let je možné začít jezdit bikros?
    Bikros je možné jezdit už od útlého věku. Mnoho současných i bývalých závodníků a závodnic začalo okolo 5 let věku. Nejmladší kategorie je do 6 let včetně. Následně už jsou kategorie po jednom roce - 7,8,9 let atd. Platí zde tedy "čím dřív, tím líp". Samozřejmě je možné začít i v pozdějším věku (10 - 13 let). 
  2. Jaké potřebuji vybavení do začátku a kolik by stálo?
    Na úplný začátek toho není potřeba mnoho. Na prvních pár tréninků, kdy dítě zjišťuje zda by ho bikros bavil, stačí jakékoliv dětské kolo, helma a rukavice. Jestliže se rozhodnete bikrosu věnovat dál, měl by následovat nákup závodního bikrosového kola (neplést s freestylovým), helmy a rukavic. Pro závodníky do 13 let můžeme doporučit koupi staršího kola. Ceny starších kol se pohybují již od 5000 Kč. Starší helmu je možné pořídit okolo 1000 Kč. Rukavice doporučujeme koupit nové (cena cca 500-600 Kč). 
  3. Kdy a kde probíhají tréninky? Od konce března do konce října se trénuje na bikrosové dráze TJ Slovan Bohnice a od listopadu do března probíhá zimní příprava v tělocvičně. O letních prázdninách tréninky nejsou, ale koná se týdenní soustředění. Všichni nováčci bez ohledu na věk a schopnosti trénují ve skupině "Začátečníci". Teprve po několika trénincích (při nástupu v září nejdříve na jaře dalšího roku) a po domluvě s trenéry je možné přestoupit do skupiny "Pokročilí". 
  4. Jakou velikost závodního kola mám zvolit? Pomoci může: Tabulka rozměrů pro správný výběr kola  nebo se poraďte s trenéry.
  5. Musím jezdit na všechny závody?
    Závody si každý vybírá sám. S licencí je možné se zúčastnit všech závodů. Bez licence je možné si vyzkoušet závodění na některých závodech nižší kategorie jako "příchozí". Od členů našeho oddílu se očekává účast na všech závodech na domácí dráze.
  6. Jak je to s dopravou na závody?
    Dopravu na závody si zajišťují závodníci sami. Většinou se dohodne několik závodníků na společně cestě jedním autem. U mladších závodníků jezdí převážně celé rodiny.
  7. Možnosti ubytování na víkendových závodech?
    Pokud se rozhodnete pro závody, které se jedou v sobotu i neděli a jsou ve větší vzdálenosti od vašeho bydliště, máte několik možností. Obvykle pořadatelé závodu uvedou v propozicích k závodu možnosti ubytování. Bývají to:
    a. levné hotely, ubytovny
    b. tělocvičny a kempy
    c. kempování na pozemku u dráhy (stan, přívěs)
  8. Stravování při závodě?
    Na drahách je vždy zajištěno občerstvení (párky, hranolky, polévky apod.), které uspokojí váš příjem potravy na celý den. Přesto je obvyklé, že si přivezete i vlastní jídlo.
  9. Jak vypadá depo pro závodníky a rodiče?
    Na vymezeném místě si každý oddíl postaví své týmové stany a členové oddílu jsou pospolu. Je dobré si dovézt skládací židle a stolky, protože závody trvají od rána do odpoledne.
  10. Mám licenci na horská kola. Můžu jet závody BMX?
    Pokud máte licenci vydanou ČSC (Českým svazem cyklistiky), můžete jet závody BMX. Svaz cyklistiky totiž vydává pouze jedinou licenci, s kterou můžete jet libovolnou disciplínu patřící pod svaz, tj. 4X, BMX, XC atd. Avšak pro závody v BMX potřebujete zažádat o přidělení čísla. To je jediná podmínka účasti na závodech.