BMX v Austrálii: Red Bull Under My Wing

Těsně před Vánoci se odehrála jedna velmi zajímavá akce. Jeden z nejlepších elitních jezdců v Austrálii - Luke Madill (mimo jiné účastník OH 2008), uspořádal 3-denní soustředění pro talentovanou mládež na jeho trati LMX (Luke Madill SUPERCROSS track), která se nachází v Sydney, nedaleko od Penrithu.

Nejprve něco více o samotné trati LMX. Tuto dráhu vybudoval Luke Madill v rámci přípravy na olympijské hry v roce 2008 v Pekingu. Jedná se o kopii tratě, která byla na olypmpiádě. Jediným rozdílem je šířka trati, která je poloviční - určena pro 4 jezdce. Další úpravou je, že v rámci dráhy je namotaná ještě jedna "lehčí" varianta s nižším startovacím pahorkem. Po olypmpiádě následovala ještě jedna úprava - prodloužení prvního skoku z 8,5m na cca 11m, neboť ten originální byl opravdu krátký. I nově vybudovaný není úplně dostatečný, o čemž se přesvědčil i Luke samotný, když před závodem přeletěl skok o dobrý dva metry a následný pád tak byl nevyhnutelný... Dráha je na Lukově soukromém pozem,ku, hned vedle jeho baráku - sen každého bikrosaře, mítt takovouto trať hned za barákem... Ještě by bylo dobré vzpomenout, že tuto trať vybudoval Luke za podpory Red Bullu a náklady se prý vyšplhali na 35 000 dolarů

Nyní už více o soustředění a následném závodu. Luke vybral celkem 20 jezdců a jezdkyň, jenž podle jeho mínění mají velký talent a uspořádal pro ně 3 denní soustředění na jeho trati. Celá akce probíhala za podpory Red Bullu. Jezdci měli zaplacené ubytování v hotelu nedaleko trati, stravu a veškeré aktivity spojené se soustředěním. Na soustředění se odehráli klasické aktivity jako spritny, měřené tréninky, posilování v tělocvičně, starty, informace o stravování atd. Bohužel počasí akci moc nepřálo a první dva dny dost pršelo. Poslední den (neděle) se konal malý závod na trati, přičemž závod byl pojat jako privátní akce, na kterou se mohli dostavit pouze rodiče jezdců a několik vybraných dalších osob. Mě se podařilo se na tuto akce též propašovat :-)

Závod začínal ráno a byl rozdělen na kategorie Boys 14,15, 16 a Girls 14 a 16. Zde malá vsuvka, soustředění bylo pro 20 jezdců, nicméně na startu závodu se objevilo jezdců více, neboť například kategorie Boys 16 byla zastoupena 4 rampama jezdců a jela na semifinále... Kde se ostatní jezdci vzali netuším. Akce byla pojata ve velkém stylu, tudíž zde nechyběl komentátor a zázemí pro jezdce viz foto. Konkurence zde byla opravdu dost velká, ve většině kategorií byli jezdci, jež se na letošním mistrovství světa dostali do finále. O jejich rychlosti a technice se můžete sami přesvědčit z videií. Po závodě samozřejmě proběhlo vyhlášení vítězů a trofej pro vítěze byla opravdu nádherná. Luke měl n akonci krátký proslov, ve kterém poděkoval svému sponzoru Red Bullu a zejména svým rodičům, kteří se akce osobně zúčastnili a předal jim dárek v podobě poukazu(myslím že na nějakou dovolenou či co).

Po závodě se konalo ještě poježdění na trati, kdy se kluci vydali na supercrosovou verzi tratě a nevedli si špatně. Většina z nich naskákala celou trať, kromě posledního cca 12-13m skoku na druhé rovince. Ten skočil pouze Luke. Nicméně klobouk dolů, po tak náročném závodě (celý se odjel během cca 2h) mít dostatek sil na profi sekci... Když jsem viděl jednoho malého 14 klučinu, jak tam posílám celou dráhu...

Na závěr snad jen malé povzdechnutí, že u nás nejsou podobné akce, jistě by to pomohlo k tomu, aby se naši jezdci posunuli opět o stupínek víš... Pokud máte nějaké dotazy k závodu, tak jen připomínám, že lze pod článkem vložit komentář.

Videa ze závodu:
finále kategorie Boys 16
finále kategorie Boys 15
semi finále kategorie Boys 16

Fotogalerie:
Reb Bull Under My Wing - zavody pro talentovanou mladez 14-16 let