BMX v Austrálii: Motokros na BMX trati

Jedním z nejsilnějších zážitků ze všech co se týče bmx v austrálii byl jejich přístup k trati, respektive péče o ni. Na mé momentálně domácí trati v Terry hills jsou tréninky vždy ve čtvrtek večer. Prvních několik tréninků po mém příjezdu vždy pršelo. Celý týden bylo sluníčko, vedro, ale ve čtvrtek večer se to otočilo. Dokonce jsem dostal přezdívku rainman, neboť měli pocit, že za ten déšť můžu já :-D Každopádně k podstatě věci.
Jejich dráha je z takové červené hlíny, která když je suchá, tak je hodně prašná, nicméně celkem slušně se drží a nesype se. Avšak když začne pršet, tak se promění v mazlavé, lepivé bláto, co klouže jak blázen. Tudíž když začalo pršet, tak se přestalo jezdit na trati. Načež přišlo mé totálně překvapení, neboť za těchto podmínek přijeli na trať borci s pitbikama (malém motokrosové motorky) a předseda oddílu je pobídnul k tomu, aby vyrazili na trať se projet!!! Málem mi vypadly oči z ďůlků. Na rozmoklé,m bahnivé trati se začali prohánět borci na motorkách a bahno lítalo všude, po pár kolech vždy museli vyjet na trávu a očistit si gumy od bláta, protože jim to klouzalo... Když to člověk srovná s tím, na co je tady v ČR zvyklý tj. že vyhazujem lidi s autíčky na dálkové ovládání, či ty co nějakým způsobem byť jen sebe míň poškozují trať... Opravdu mě místní přístup šokoval.

Pár dnů na to jsem měl tu čest si vyzkoušet jízdu na motokrosové motorce na BMX trati na vlastní kůži.Jednoho večera jsme spolu s předsedou oddílu, trenérem a dalšima lidma vyrazili na trať si "zablbnout". Na klasických motokrosových motorkách tak vyrazilo několik jezdců si zajezdit na dráze, přičemž ji vůbec nešetřili a zatáčky brali pěkně pod plynem... Já motorku nikdy předtím neřídil, ale po chvilce jsem si zvyknul a pak se mi i podařilo naskákat dráhu na motorce, čímž jsem všechny značně překvapil (sám sebe rovněž). Každopádně by mě v životě nenapadlo, že se budu prohánět na bikrosové trati na motokrosové motorce... Později my bylo vysvětleno, že na trati jezdí s motorkama běžně, ale teď že brali za plyn malinko víc, neboť je naplánovaná mírná přestavba trati. Nicméně věřte, že ani po přestavbě se chování nijak nezměnilo, ba naopak mě opět šokovali, ale o tom až příště...


Videa z ježdění:




Fotogalerie:
Motokros na BMX trati Terry Hills