XBR Summer Series - 5.den Castle Hill

A je to tady, poslední den závodu celé série. Počasí opět ukázalo svoji lepší část a jako v průběhu všech předchozích závodů, i zde bylo pěkný teplíčko. Trať v Castle Hill znám celkem dobře, jelikož jsem zde byl několikrát na tréninku. Profilově se jedná o celkem jednoduchou trať vedoucí mírně z kopce. Nejtěžší na celé trati tak je skloubit rychlost, která je zde víc než solidní a občad poněkud kratší skoky. Startovní pahorek je vysoký s pořádným sklonem, dole je malá boule na přešlápnutí, následuje trojpostupák se sestupovákem v jednom. Jeho projetí po zadním kole v plné rychlosti je trošku oříšek. Následuje masivní lavicoidní vyskakován do obrovské první zatáčky. Ačkoliv je tato zatáčka opravdu velká, tak bohužel rychlost jezdců do ní jedoucích je ještě větší a v závodě zde byla pěkná šťouchanice a dost pádů. Druhá rovinka se skládá z cca 1,5m vysoké lavice dlouhé 8-9m, následují malé dvojskly a vyskakován do zatáčky. Ta je poměrně vysoká, ale dost utažená. Následující rovinka je opět z kopce, na začátku je lavice, dvojskok, velký dvojskok. Poté je následuje pasáž se zatáčkami a malými dvojáky. Cíl je lehce záludný v podobě těsně k sobě napojeným skokům – dvojskok, vyskakován a trojskok.

Jelikož mi v týdnu konečně dorazil opožděný vánoční dárek od kamarádů z ČR v podobě naší národní vlajky, tak jsem ji vzal sebou na závody a pověsil na náš týmový stan a vytvořil tak malý český koutek. Závody tentokrát probíhaly bez zdržení a poměrně hladce. Pro mě osobně bylo zklamání zejména upadající úroveň soutěže XBR Team Challenge, kde několik elitních jezdců, převážně z USA se nechalo nahradit lokálníma jezdcem a celkově bylo vidět, že zájem jezdců je téměř miziví. Po trati jezdili bez šlapání a pro diváka to moc zajímavé nebylo. Příčina byla podle mě v celkové utahanosti jezdců, přeci jen pátý den závodu v jednom týdnu je dost i na trénované profíky. Já osobně byl rád, že jsem pátý den vylezl z postele a dopravil se na závod. Trénink jsem skoro nejel a snažil se pošetřit zbytek sil do závodu. První jízda opět proběhla ve volném stylu, abych poznal co a jak. Výsledné 5.místo bylo dostatečné. V druhé jsem přeci jen malinko přišlápnul a 3 flek byla tak akorát. Poslední kvalifikační jízda byla asi nejlepší jízda mého dne. Rampa v Castle Hill je pekelně rychlá a z 90% je těžké ji chytit. Avšak právě ve třetí jízdě se napálil super start a dole pod pahorkem jsem byl o kol před všema. Bohužel postupně mi už docházely síly a tak po druhé rovince jsem se propadl na 2.místo a do cíle jsem nakonec podlehl dalšímu jezdci. Nicméně postup do semifinále byl zajištěn a to bylo důležité. Samotné semifinále proběhlo relativně v klidu. Slušný start, jel jsem v cca jedné rovině s čelem, bohužel na venku a tak po první zatáčce z toho bylo 4. Místo, které jsem si pohlídal až do konce. Ve finále jsem si ale vybíral dráhu až jako šestý. Šel jsem tedy do 6. dráhy, neboť 1 až 5 byly obsazeny. A zde se odehrála zajímavá věc. Jezdec co byl v 5.dráze (místní jezdec, co ten den měl nejlepší starty) mi nabídl, jestli si s nim nechci vyměnit dráhu, že to budu mít v 5.dráze lepší… Nabídku jsem odmítl, jelikož moje strategie byla založena na faktu, že buď se mi podaří zopakovat start z poslední kvalifikační jízdy a zavřu všechny , nebo ne a pak je lepší zůstat na venku a nedostat se do sevření, neboť jsem předpokládal, že v první zatáčce to někdo zákonitě odnese. Varianta A nakonec nevyšla, tudíž jsem se držel na vrchu. Při nájezdu do první zatáčky už bylo jasně vidět, že to tam půjde dolů, tak jsem si zlehka přibrzdil, abych získal odstup a měl možnost manévrovat, což se vyplatilo. Na výjezdu to pěkně polehalo a já to objel. Výsledné třetí místo bylo fajn, nicméně pocit z něho nebyl tak silný, jako z třetího místa v Manly, kde jsem to vyjel díky dobrému startu.

V Elitě ukázal všem totálně záda Tyler Brown, následovaný svými americkými kamarády - Denzel Stein a Berry Nobel.

Teprve po konci závodu při vyhlašování mi došlo, že celou dobu nebylo na konci závodů žádné vyhlášení! Placené kategorie dostávali obálky přímo v cíli, avšak ostatní nedostali nic. Zde se jezdí jiný systém a sice, že pokud je závod seriál, tak se vyhlašuje až na konci a není žádní dílčí vyhlašování. Zvyklí z ČR, že se vyhlašuje každý závod Českého Poháru, či Moravské ligy, tak jsem byl dost překvapen. Vyhlášení samotné taky svou kvalitou nedosahovalo ani standartu malých závodů u nás. Předně zde nebyly stupně vítězů, zpočátku dostali jezdci cenu a zase šli zpátky tj. ceny byly předávány po jednom. Teprve v průběhu vyhlašování přešli na systém, že aspoň jezdce řadili vedle sebe. Bohužel ceny pro 4. a další místo nebyly k dispozici, neb se zapomněli u Roba doma L Já byl překvapen, že v celkovém hodnocení sem se umístil na pro mě pěkném 8.místě. V seriálu se objevilo celkem 35 jezdců v mé kategorii Men 14+ a ve všech kategoriích dohromady okolo 300 jezdců.

Videa:
Semifinale Men 14+
Finale kategorie Men 14+
Finale kategorie Championship Men
Team Challenge

Fotogalerie:
XBR Castle Hill