4.závod Českého poháru - Mariánské lázně

Poslední prověrkou před Mistrovství Evropy byl závod Českého poháru v Mariánských Lázních. Po příjezdu nás uvítala malá bouřka, nicméně dráha ji přečkala v perfektním stavu, a tak celý závod mohl proběhnout bez dalších komplikací...

Na startu bylo více jak 90 jezdců, nejpočetněji byla zastoupena kategorie Men 17+, která jela na celkem 4 jízdy. Závody se nesly v pohodovém prázdninovém duchu, což se projevilo i na trati, kde se nestal žádný těžký pád a rovněž nebyly k vidění ani útoky v zatáčkách na "téčko", ačkoliv jsou pro tento druh manévru zatáčky v Mariánských lázních více než vhodné. O zpestření závodu se postaral vložený závod bez šlapání, rozdělený na dvě kategorie (mladší a starší jezdci). Bylo opravdu kuriozní vidět, jak se na startu tohoto závodu v kategorii starších tlačilo 14 jezdců, ačkoliv rampa je pro 8 závodníků. Druhým zpestřením pak byl vložený závod ve stylu ABA, pro kategorii Men 17+, kdy místo jednoho finále se jelo na tři finále.

Našim jezdcům se na závodu dařilo. V kategorii Boys 6 si pro první místo dojel Lukáš Kunčar a hned za ním na druhém místě skončil Ondřej Kalach. V Boys 7/8 obsadili naši závodníci druhé (Honza Svátek) a třetí (Tomáš Vesecký) místo. Křapa Matyáš (OK team) skončil v kategorii Boys 9/10 na 2. místě. V kategorii Boys 13/14 se nám podařilo získat první dvě místa - Filip Urban (Olympus team) první a Petr Šimůnek (OK team) druhý. Rovněž v kategorii 15/16 dosáhli naši jezdci skvělých výsledků - Kuba Pokorný druhý a Vojta Trsek třetí (oba jezdci OK teamu). Náš trenér René Živný předvedl též dobrý výkon a v kategorii Cruiser si dojel pro 3.místo. V nejpočetnějí kategorii Men 17+ získal druhé místo Martin Zikmund (Peksport), Libor Sojka (OK team) čtvrtý a Viktor Karlík (Ok team) po pádu osmý. Nicméně kategorie Men 17+ jela vložený závod ABA na tři finálové jízdy. Jelo se tím stylem, že kromě prvního finále ČP, se následně po cca 5 minutách jela další dvě finále. Tento druh závodu značně prověřil fyzičku jezdců. Nejlépe natrénováno měl Libor Sojka, který obsadil první místo, druhý byl Viktor Karlík.

UPDATE: Vyskytly se dohady ohledně výsledků kategorie Men 17+. Do seriálu Českého poháru se počítalo první odjeté finále. Další dvě finále se počítala už jenom pro celkové hodnocení ABA závodu. Důvodem jsou pravidla daná v prováděcích pokynech pro rok 2009, neboť seriál ČP je vypsán na systém KosO, který má definované pouze jedno finále. Mystifikace vznikla z důvodu nevyhlášení výsledků 4.závodu ČP v kategorii Men 17+, kdy se vyhlásil pouze ABA závod. Své názory můžete vyjádřit dole v diskuzi.

Průběžné výsledky po 4.závodu Českého poháru se stáhněte zde.

Video finálové jízdy Českého poháru kategorie Men 17+ je zde.

Nádhernou fotogalerii naleznete na stránkách www.mirasoft.cz