Report z Bayern Cupu - Erlangen

V uplynulém prodlouženém víkendu se konali závody v Německu – Bayern Cup. Tento fakt by sám o sobě nebyl nikterak zajímavý, závodů v okolních státech se jezdí plno. Avšak na tento závod jsem upozorňoval na stránkách z jednoho prostého důvodu. V ČR se od závodů v Klatovech nepořádají s vyjímkou jednoho dvouzávodu Moravské Ligy ve Studénce žádné závody po dobu jednoho měsíce. Druhým důvodem je i relativní blízkost – Erlangen je cca 300km z Prahy... Pojďme k samotnému závodu.

Trošku neobvykle byl první závodní den pátek, což bylo zapříčeněno státním svátkem. Pátečního závodu sem se bohužel neúčastnil, nicméně pro ty, co chtěli jet po oba dva dny byl přímo u dráhy zřízený kemp. Této možnosti využilo značné množství němců a rovněž i Míra Zámečník spolu s Bittnerem. Já sám jsem dorazil na sobotní závod. Cesta do Erlangenu je celá po dálnici, takže nebyl problém tam být za cca 3h. Na místě jsem narazil na pomalu se probouzející osadníky kempu. Počasí bylo ideální – sluníčko, teplota cca 21-22 stupňů a bezvětří. Samotná dráha byla perfektně připravená. Startovní pahorek patří mezi prudší, následná první rovinka je dosti dlouhá a jsou na ní spíše menší skoky na rychlé projíždění. Všechny zatáčky na trati jsou asfaltové, nicméně jsou trošku víc hrbolaté a vyžadovali pevné držení řidítek a stopy, o čemž jsem se přesvědčil sám v tréninku... Druhá rovinka byla hodně šlapavá a obsahoval pouze dva skoky. Na třetí rovince se nacházely opět menší skoky a negativní vlastností této rovinky byla její značná úzkost – odhaduji tak 3m. Zajímavá a náročná byla cílová rovinka, přirovnal bych ji k třetí rovince na loňském ME ve Weiterstadtu, po zatáččce se stihlo sotva jednou otočit klikama a následovala sekce boulí, lavičky, vyskakováku atd. Opravdu velmi povedená rovinka, na které se dalo hodně získat i ztratit – ve finálové jízde jsem mi tu podařilo se dostat ze 3. na 2. místo.


Harmonogram závodu byl laděn značně do pohody. Na trénink byly vyhrazené 2 hodiny. Nejprve trénovali neregistrovaný jezdci. K této kategorii se hodí jedna poznámka, oproti ČR mě překvapilo na jaké úrovni a s jakým vybavení jezdí jezdci této kategorie (na první pohled je nerozeznáte od klasických závodníků). Rozdělení do kategorií kopíruje rozdělení registrovaných závodníků tj. co 2 roky, to jedna kategorie. Vypadáto, že v Německu asi závodníci začínají nejprve jako neregistrovaný a teprve, až odjedou nějaké závody, tak se přesunou do klasické kategorie. Jak už bylo řečeno, na trénink bylo opravdu plno času. Po jeho skončení byla delší pauza a pak následoval samotný závod. První dvě kola rozjížděk se odjely v kuse, poté byla pauza a následovalo poslední kolo jízd. Finálové jízdy se konali asi po půlhodince od skončení 3. kola jízd. Ačkoliv vše probíhalo ve velmi poklidném tempu, tak závody včetně vyhlášení výsledků skončili ve 14:45!!! K vyhlášení si neodpustím jedno upozornění. V Německu je nutné jít na vyhlášení vítězů ve stejném oblečení, v jakém jezdec závodil. Myšleno je opravdu vše tj. dres, kalhoty a boty. Mě na to upozornil jeden soupeř při cestě na vyhlášení – měl jsem pouze dres a místo kalhot kraťasy. Své o tom ví i Míra zámečník, který si sice vzal dres i kalhoty, ale na nohou měl sandály a hned jak přišel ze stupňů, už u něj byla hlavní rozhodčí a dostal vyhubováno. Naštěstí vše proběhlo v přátelském duchu – oficiálně je za to diskvalifikace ze závodu!


Jak jsem už uvedl, pátečního závodu se zůčastnil akorát Míra Zámečník a Daniel Bittner. Oba dva skončili na druhém místě. V sobotu Se jim oběma podařilo své výsledky ještě vylepšit - první místo. V mé kategorii (15+) nás bylo 15 a po skvělém startu jsem se po mírné loktovačce dostal do kleští a z první zatáčky vyjížděl na 6. místě, ale v průběhu trati se mi podařilo dostat se až na konečně druhé místo.


Poslední zajímavostí je, že na této dráze se příští rok bude konat německé mistrovství. Celá trať kromě poslední rovinky se bude předělávat, aby tak byla na tento podnik řádně připravena. Což mě přivádí ke startovacímu zařízení typu pro-gate, které mě překvapilo svým téměř neslyšním provozem, byl to nejtišší pro-gate, který jsem kdy viděl.


Závody se náramně povedly a všichni kdo se tohoto závodu nezúčastnili mohou jen litovat, že přišli o tak skvělé závody... Pokud máte nějaké dotazy ohledně závodu, můžete se ptát v diskuzy pod článkem.


P.S: Míra Zámečník mi říkal, že příští rok se možná bude konat obdoba derby závodů Bohnice – Řepy, mezi několika německými oddíly a Klatovami, potažmo českými jezdci. Nechme se překvapit...


Bayern Cup 2. a 3. závod - Erlangen 2009