Něco z historie: První BMX web

V zimě je taková bikerská okurková sezóna. Nikde se nic moc neděje, a tak je ideální čas na psání článků na téma historie. Dnešní článek bude o jednom z prních webů o bikrose, který jsem vytvořil v zimě 2000/2001...

Mohlo by se zdát, že 8 let není zas tak dlouhé časové období. Avšak v dnešní dosti dynamické době je to opravdu hodně. V době kdy jsem vytvářel web o bikrose, jenž pak fungoval na adrese www.bmx.zde.cz  po dobu cca 4 let, na internetu bylo jenom pár www stránek s prezentacemi několika klubů. Zkrátka a dobře spojení bikrosu a internetu bylo teprve v plenkách. Obdobný nápad , tj. vytvořit nějaký univerzální www stránky o bikrose, se ve stejný okamžik zrodil i na severu moravy v hlavě Marka Černého a jeho kumpánů ze Šumperka. Na jaře roku 2001 se tak naráz objevily dva weby o bikrose, které nebyly jen statickými prezentacemy, ale přinášely nové informace z dění v ČR i na světové scéně BMX. Jen pro dokreslení celého situace, v prvních letech provozu webu převládalo v ČR vytáčené připojení k internetu (platilo se za čas strávený na internetu a rychlost byla závratnách 56kbit/s - cca 40x pomalejší než současný standard). Když jsem stránky tvořil, tak jsem ani doma připojení k internetu neměl. Naštěstí jsem mohl navštěvovat jednu internetovou kavárnu kde Míra Jirka pracoval.

Nyní už k samotnému webu. Při pohledu na něj dnešními měřítky samozřejmě nemá šanci obstát. V podobě, ve kterého najdete na adrese www.bmxbohnice.webz.cz/oldschool se nacházel cca jeden rok. Na sezónu 2002 byl již v nové mnohem modernější podobě (plně dynamické stránky založené na dodnes oblíbené kombinaci PHP a MySQL). Nicméně to už je jiný příběh.

Co zajímavého vlastně na těchto stránkách můžete nalézt? V sekci Reportáže je několik článků. V článku "Z Motolské haly" v tabulce naleznet přehled jezdců kategorie Junior/Elite a uvidíte, jak si na tom jednotlivý jezdci stáli před 8 lety a samy můžete zhodnotit jak na tom jsou v současnoti... Neméně zajímavé je i porovnání kolik vůbec jezdců kategorie Elite v Praze před 8 lety bylo a opět srovnat to se současným stavem... Galerie obsahuje několik naskenovaných fotek (digitální fotoapráty nebyli tehdá ještě tak rozšířené), na kterých je vidět stará verze dráhy v Bohnicích. Bez zajímavosti není ani připomenutí v té době fungující Asociace jezdců, což byl jezdci volený orgán, který měl sloužit jako poradní pro komici BMX a to zejména v otázkách schvalování drah, či návrhů systémů závodů. Bohužel toto uskupení moc nefungovalo, což je škoda.

Co říci závěrem, asi že všechno špatné je k něčemu dobré. Kdybych neskončil s tvorbou na www.bmx.zde.cz, tak nejspíše nikdy nevznikly tyto oddílové stránky klubu BMX Bohnice...